Timp de patru luni, polițiștii de frontieră au ridicat 673 de viniete nevalabile și au aplicat amenzi, în mărime de 1 465 700 lei, șoferilor care nu au ținut cont de regulile de folosire a documentului vizat.

De la începutul anului curent, Poliția de Frontieră este în drept să verifice existenţa şi valabilitatea taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (vinieta). Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 aprilie 2017, pentru aflarea pe teritoriul țări a vehiculului neînmatriculat în Republica Moldova, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mică de 7 zile, conform art. 287 alin. (1) CC al R.M., s-au înregistrat 476 procese verbale cu aplicarea amenzilor în mărime de 948 200 lei și încasarea sumei de 459 300 lei. La fel, pentru aflarea pe teritoriul țării a vehiculului neînmatriculat în Republica Moldova, fără certificatul ce atestă achitarea vinietei pentru o perioadă mai mare de 7 zile, conform art. 287 alin. (2) CC al R.M., s-au înscris 197 de procese verbale, puse amenzi de 517 500 lei și încasate 245 350 lei.

Referitor la perioada de valabilitate a vinietei, concretizăm că începe de la ora 00:00 a zilei solicitate de utilizator și expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa. Perioada de valabilitate a certificatelor care atestă achitarea vinietelor, nu poate depăși cumulative 180 zile pe parcursul unui an calendaristic, iar în cazul schimbării deținătorului autovehiculului sau al cedării dreptului de folosință asupra acestuia vinieta își menține valabilitatea.

În context, pentru a preveni dificultățile la traversarea frontierei de stat, atenționăm șoferii la respectarea termenilor și modului de achitare a acestei taxe în bugetul statului, pentru a evita sancționarea contravențională.