Lidera PAS, Maia Sandu confirmă, prin declaraţiile sale, că cel puţin o componentă a blocului nu-şi doreşte în niciun fel alianţă cu socialiştii, iar liderul PPDA, Andrei Năstase, insistă pe o nouă întâlnire cu PSRM. Prin urmare, constată autorul unei analize puvblicată de ziarul Moldova Democrată,  este foarte vizibil că între abordarea lui Sandu şi cea a lui Năstase există diferenţe explicabile.

“În alegerile prezidenţiale, Maia Sandu a suferit o înfrângere în faţa preşedintelui de atunci al PSRM, Igor Dodon. Campania electorală a fost una cu multe atacuri brutale din ambele părţi şi Sandu, după înfrângere, a rămas cu amintiri neplăcute şi cu o dorinţă clară de răzbunare. În asemenea condiţii, liderul PAS nu-şi închipuie cum ar putea face o alianţă cu socialiştii şi înţelege perfect că aceasta ar însemna sfârşitul carierei sale politice. De aici şi declaraţiile acide şi agresive la adresa preşedintelui Dodon şi a PSRM”, scrie Moldova Democrată.

În schimb, notează autoriul analizei, Andrei Năstase nu are nicio frustrare faţă de Dodon cu care, împreună cu Usatîi, a participat la acţiuni de protest. “Ţinta sponsorilor PPDA din Frankfurt este mai mult decât clară – Partidul Democrat. Cu siguranţă, penalii Victor şi Viorel Ţopa, care se ascund de justiţie în Germania, îi cer lui Năstase crearea oricărei coaliţii îndreptată împotriva democraţilor”, notează ziarul citat.

Moldova democrată constată că diferenţele de viziune dintre PAS şi PPDA devin tot mai vizibile, iar “dialogul surzilot” între ACUm şi PSRM devie deja ridicol.

“Evident că asistăm la cel mai absurd comportament în discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare. Nu numai oamenii simpli nu mai înţeleg nimic. Au întrat în impas şi comentatorii politici, care nu mai găsesc explicaţii logice şi justificări pentru ploaia de aberaţii la care asistăm în ultimele săptămâni. Probabil, a venit timpul abordărilor mature şi a negocierilor responsabile din partea partidelor care nu doresc să-şi dezamăgească cumplit alegătorii şi care au simţul responsabilităţii faţă de viitorul ţării”, conchide Moldova Democrată.