Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi preţuri plafon de comercializare a carburanţilor pentru perioada 28 decembrie – 10 ianuarie. Astfel, un litru de benzină se va scumpi cu 39 de bani, iar motorina – cu 26 de bani.

Preţul plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 va fi de 17 lei şi 36 de bani, iar pentru motorină – 15 lei şi 17 bani. De mâine, operatorii petrolieri nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanţii la preţuri mai mari decât plafonul stabilit de ANRE.

Noile preţuri plafon vor fi valabile 14 zile calendaristice. Acestea au la bază patru componente principale: cotaţiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacţionare aferente operaţiunii de import, inclusiv costurile de transport şi de asigurare; cota accizelor şi cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal şi marja comercială specifică, care cuprinde valoarea cheltuielilor şi profitul companiilor petroliere.

Consumatorii care observă preţuri mai mari pe piaţă sunt îndemnaţi să anunţe ANRE la numărul de telefon 0 800 10 800 sau la adresa de email anre@anre.md.