Absolvenții de liceu din Republica Moldova vor putea aplica la universitățile din țară sau de peste hotare în baza diplomelor de bacalaureat eliberate în acest an în baza mediilor din ultimii trei ani de studii. Secretarul general al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Anatolie Topală, a explicat astăzi în cadrul audierilor în comisiile parlamentare că, aceste diplome vor fi recunoscute de universitățile din țară și de peste hotare, odată ce Parlamentul va vota Legea privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.

”Acestea vor fi diplome deținute legal și urmează a fi recunoscute și de alte state. Aceste diplome oferă dreptul la următoarea treaptă de studii”, a explicat secretarul de stat.

Topală a menționat că, în acest an, un șir de state, inclusiv Republica Moldova, au decis să anuleze sesiunea de bacalaureat din cauza propagării pandemiei COVID-19. Potrivit funcționarului, recunoașterea diplomelor între state se stabilește prin memorandumuri bilaterale.

Proiectul de Lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020, urmează a fi votat, în două lecturi, de plenul Parlamentului la una din ședințele de săptămâna aceasta.