Prim-ministrul Pavel Filip a efectuat, ieri, o vizită în raionul Anenii Noi, unde a discutat cu autorităţile publice locale despre problemele curente şi priorităţile de viitor, scrie 24h.MD.

Referitor la reforme, premierul a amintit restructurarea organelor cu funcţii de control şi instituirea moratoriului la controalele de stat, reducerea numărului de acte permisive pentru agenţii economici, precum şi alte măsuri de susţinere a antreprenorialului.

În mod special, şeful Executivului s-a referit la demararea reformei sistemului de pensii. Pavel Filip a specificat că a fost deja semnat conceptul care urmează să transforme sistemul de pensii în unul echitabil şi sustenabil, menit să asigure un trai decent vârstnicilor. „Este important să asigurăm cetăţenii cu venituri suficiente şi stabilite în mod corect. Am lansat reformarea sistemului de pensii şi am solicitat colegilor să grăbească acest proces, astfel încât de la 1 ianuarie 2017 să-l putem implementa pe deplin”, a menţionat Prim-ministrul.

În acelaşi timp, Pavel Filip a spus că scopul Guvernului este să asigure cetăţenilor un trai decent, iar calitatea vieţii să corespundă standardelor europene.

Dialogul purtat a fost unul interactiv, iar întrebările adresate prim-ministrului s-au referit la activitatea instituţiilor de învățământ primar şi secundar din raion, necesitatea stringentă de reparaţie a porţiunilor de drum deteriorate, precum şi necesitatea unor măsuri de ameliorare a situaţiei ecologice din unele localităţi.

Totodată, autorităţile publice locale au solicitat suportul Guvernului în implementarea politicilor şi directivelor Uniunii Europene la nivel local şi în dezvoltarea capacităţilor de accesare a fondurilor internaţionale. Premierul a spus că va cere responsabililor din guvern o analiză detaliată pe fiecare problemă în parte pentru a identifica soluţiile optime de rezolvare a acestora.