Hotărârea Guvernului prin care transformă în datorie publică creditul de urgență acordat de Banca Națională celor trei bănci falimentate era obligatorie și despre ea se știa încă din momentul în care s-a decis acordarea creditului, a precizat președintele parlamentului Andrian Candu. Acesta a remarcat că opoziția critică această soluție, dar nu a propus altele.

„Se vorbește foarte mult de opoziție că altfel trebuia decis. De luni de zile discutăm despre soluția care a fost agreată cu Fondul Monetar Internațional și partenerii noștri de dezvoltare și până în prezent nimeni nu a venit cu altă alternativă sau nu a venit cu altă soluție”, a menționat șeful Legislativului.

În plus, a menționat el, cei care critică astăzi hotărârea Guvernului au fost cei care în 2014 și 2015 votau pentru acordarea creditului de urgență, știind că statul va trebui să-și asume responsabilitatea pentru achitarea lui. ”Se vorbește despre faptul că a fost făcut rapid și pe ascuns. Vă aduc aminte că Hotărârile de Guvern prin care au fost asumate acele garanții deja au ani de zile, iar în acele hotărâri e scris clar că statul garantează împrumutul de la Banca Națională. Iată de ce dacă unii lideri de opoziție care au și votat una din deciziile guvernului, nu știu ce au votat, le aparține eroarea. Hotărârile de Guvern prevedeau clar că este vorba despre garanția statului, iar proiectul de lege care se află deja în Parlament deja de mai mult de jumătate de an prevede clar și care este modalitate. Se spune că decizia de a converti datoria în hârtii de valoare aparține actualei guvernări doar. Iarăși e o minciună. Acele hotărâri de guvern, anterioare, și Guvernul Leancă și Guvernul Gaburici prevedeau exact cum este acoperită datoria”.

Andrian Candu s-a referit și la cifrele enorme vehiculate de unii politicieni, arătând că acestea nu au nicio bază reală. ”Deja se fac calcule și se vorbește de sume mari. La ora actuală, nici majoritatea parlamentară, nici guvernarea, nici opoziția nu poate spune care este suma finală deoarece suma în continuare se schimbă și prin recuperarea banilor fraudați și prin recuperarea banilor prin investigațiile penale. Deci cât va fi în final, încă nu se știe”, a notat președintele Parlamentului.