Comisia Electorală Centrală (CEC) face următoarele precizări privind activitatea jurnaliștilor în ziua alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016.

Jurnaliștii din Republica Moldova nu au nevoie de acreditare pentru a reflecta procesul electoral. Aceștia, în mod regulamentar, au acces în secțiile de vot, precum și în cadrul CEC, în baza legitimației de serviciu.

Menționăm că reprezentanții mass-media de peste hotare care vor să reflecte procesul electoral trebuie să fie acreditați de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE): http://www.mfa.gov.md/acreditarea-jurnalistilor-straini/. La intrarea în secția de votare jurnaliștii străini vor prezenta carnetul de acreditare pe lîngă MAEIE.

CEC precizează că reprezentanții mass-media beneficiază de aceleași drepturi ca și observatorii naționali. Potrivit Codului electoral, mass-media au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, să facă înregistrări, fotografii și să filmeze procesul electoral cu aprobarea președintelui biroului electoral al secţiei de votare, fără a interveni în activitatea desfășurată în cadrul organului electoral.