Directorul Executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, este de părere că proiectul de lege din Duma de Stat al Rusiei, prin care se doreşte ca cetăţenii născuţi în cadrul URSS să poată solicita şi primi mai uşor cetăţenia rusă, este un instrument al Moscovei de a menţine controlul asupra populaţiei din fostele state sovietice.

„Recunoaşterea cetăţeniei Federaţiei Ruse tuturor celor care s-au născut în URSS deschide un nou capitol în relaţia noilor state independente (NSI) cu geopolitica statului rus. Moscovei nu-i este de ajuns status quo-ul regimului separatist de la Tiraspol, şi nici orbecaiala elitelor legate de nomenclatura ex-sovietică între Est si Vest; Moscova are nevoie de controlul total al populaţiei din aceste state prin instrumente de paşaportizare, spălare de creier (mass – media) şi recrutarea elitelor corupte. Exemplul socialistului Dodon este crestomatic. Ne aşteaptă un an plin de surprize interesante”, a subliniat Munteanu într-o postare pe Facebook.

Notăm că, vorbitorii de limbă rusă, care s-au născut în URSS sau care au rude născute în URSS şi Imperiul rus, ar putea obţine cetăţenia Federaţiei Ruse în regim facilitar. Un proiect ce prevede acordarea cetăţeniei în baza „dreptului la sol” a fost aprobat pe 10 martie de Comitetul pentru Naționalități al Dumei de Stat.

Legiuitorii ruşi ar propus ca să includă în categoria „vorbitorilor de limbă rusă” pe cetățenii care s-au născut în Imperiul rus sau URSS, precum și pe cei care au rude născute în Rusia. Proiectul prevede că aceștia vor putea obține cetăţenia fără a avea dovadă că au renunțat la cetățenia unui alt stat.