Pe parcursul anului, organismul uman trece prin diverse schimbări şi are nevoi specifice, legate de adaptarea la condiţiile de mediu, iar o alimentaţie corectă ajută organismul să treacă mai uşor peste schimbările de mediu.

Dacă iarna avem mai multă nevoie de energie, pentru a menţine temperatura corpului în condiţii de frig, vara corpul face eforturi să îşi scadă temperatura, în primul rând prin eliminare de apă, cu pierderea unor cantităţi importante de săruri minerale.

24h.MD îți spune cum trebuie să te alimentezi corect și echilibrat pe timp de caniculă!

Atunci când e foarte cald afară, organismul nostru consumă prea multă energie. Specialiștii NU recomandă consumarea unor alimente cu un conținut bogat de proteine, precum: nucile, ouăle, carnea, seminţele şi cerealele integrale.

La micul dejun ar fi bine să consumăm cereale și fructe sau lactate, legume de sezon şi pâine de secară. Alimentele bogate în fibre oferă corpului un aport foarte bun de calciu şi magneziu.

La prânz vom consuma salate şi legume fie în stare proaspătă, fie la grătar, peşte şi lactate sau leguminoase, cum ar fi: năut, fasole, linte şi supe reci sau ciorbe din legume.

La cină, nu uităm de salate, brânzeturi mai puţin sărate, lactate fermentate, mâncăruri pe bază de peşte şi legume. Mâncărurile picante sunt şi ele bune când afară temperaturile sunt ridicate, deoarece te ajută să transpiri mai mult şi, astfel, să menţii un nivel optim de confort termic.

Alimentele cu efect răcoritor, ce trebuie să existe pe masa noastră în această perioadă caniculară, sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salată verde, varza), legumele care au un conţinut scăzut de amidon (fasolea verde şi galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile) şi, nu în ultimul rând, fructele proaspete de sezon (în special pepenele).