”Din anul 2014 Republica Moldova a trecut prin câteva etape de transformare a instituțiilor de stat. A avut loc un transfer enorm de experiență, expertiză și alocări de fonduri în sumă de peste 800 milioane euro, în timp ce din Rusia nu am văzut nimic. O parte din agenții economici care au fost eliminați de pe piața Rusiei și-au găsit loc în UE. Sunt oameni care înțeleg perfect ce înseamnă stabilitate, previzibilitate și reguli de joc care nu pot fi schimbate peste noapte”.

Comentariul aparține expertului IDIS Viitorul Viorel Chivriga, care este de părere că oamenii văd rezultate concrete în urma semării acordul cu UE: drumuri, infrastructură modernă, servicii de calitate, școli, grădinițe și ajutor agenților economici care devin mai competitivi. “Este un salt pe care Republica Moldova nu putea să-l facă singură sau alături de Federația Rusă”, opinează acesta.

”Totodată, statele Uniunii Economice Euroasiatice nu au frontiere comune cu Republica Moldova. Sunt câteva țări care fac parte din uniune a căror rezultate economice lasă de dorit. De exemplu, Federația Rusă este într-un declin economic profund și are mari probleme pe intern. Pe de altă parte, experiența statelor din UEEA este infimă față de cea țărilor din UE”, a conchis Chivriga.

Potrivit lui Chivriga, cu referire la declarații făcute de Președintele Igor Dodon la Moscova, o posibilă anulare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană ar arunca Republica Moldova cu “zece ani în urmă”.