Președintele PSRM, Igor Dodon, avertizează să nu fie introdus un lockdown total în Republica Moldova. Fostul președintele susține că situația pandemică a atins în aceste zile cifre înspăimântătoare și multă lume se întreabă dacă va fi sau nu impusă o carantină totală, în condițiile în care această măsură disperată este activ discutată de unii de la conducerea țării.

”Cred că, mai întâi de toate, trebuie să recunoaștem că în prezent Moldova trece printr-un haos constituțional și politic în care ne-au băgat câțiva politicieni iresponsabili, iar consecințele sociale ale acestui haos le vedem deja cu toții. Criza pandemică a devenit în ultimele săptămâni extrem de gravă și este evident că lucrurile sunt scăpate total de sub control, inclusiv pentru că Președinția a abandonat lupta cu pandemia și are ca singură miza alegerile anticipate cu orice preț, chiar și cu prețul vieții oamenilor”, notează Dodon într-o postare pe pagina sa de socializare.

Potrivit liderului socialiștilor, situația pandemică gravă în care se prăbușește țara nu poate fi depășită, atâta timp cât nu va fi rezolvată criza politică.

”Moldova are nevoie de un Guvern cu mandat deplin, care să se apuce imediat de treabă. Însă pentru a învesti un asemenea Guvern, e nevoie de dialog și unitatea clasei politice. Și cât mai repede, pentru că fiecare zi amânată costă zeci de vieți. Aceste vieți pierdute sunt pe responsabilitatea celei care se încăpățânează să deblocheze criza politică și constituțională și preferă să lase țara neguvernată”, susține președintele PSRM.

Fostul șef al statului reiterează că nu este de acord ca cetățenii și agenți economici să aibă de suferit de pe urma unui lockdown total, ”doar din cauză că unii s-au plimbat pe la Condrița în excursii populiste, s-au ocupat de interese electorale, în loc să aibă grijă de sănătatea și securitatea cetățenilor”. Dodon menționează că acum e necesar de aplicat măsuri și soluții de limitare a răspândirii virusului, dar fără a bloca economia și fără a închide forțat toți oamenii în case.

”Ceea ce trebuie făcut urgent este să votăm un Guvern funcțional, care să poată administra această criză pandemică și să aibă responsabilitate pentru modul în care acționează. Totodată, trebuie să încetăm imediat orice lupte instituționale, să fie lăsate instituțiile să lucreze pentru cetățeni, fără a fi hărțuite de Președinție. Partidele, la rândul lor, trebuie să lase polemicile inutile și să sprijine instituțiile și personalul medical”, afirmă Dodon.

Fostul președinte al țării notează că așa cum a fost ținută sub control pandemia anul trecut, fără să avem spitalele supraîncărcate, se poate face și acum dacă acei care au preluat conducerea țării vor înceta joaca de-a politica și vor înțelege măcar în ultimul ceas că vor purta răspundere directă pentru numărul mare de decese și îmbolnăviri.

”Haideți să oprim catastrofa pandemică. PSRM reafirmă deschiderea spre dialog cu conducerea țării și cu partidele din Parlament”, a conchis președintele PSRM.