Redacția Telegraph.md a înaintat astăzi o plângere Poliției sectorului Buiucani, mun. Chișinău, referitor la sancționarea Președinției pentru încălcarea intenționată a dispozițiilor legale privind accesul la informație sau a celor cu privire la petiționare, transmite telegraph.md.

Plângerea a fost depusă, oficial, după ce în luna martie curent redacția noastră a solicitat informații despre finanțarea externă a Președinției, iar instituția a refuzat să răspundă, fiind depășit termenul legal de 15 zile pentru oferirea răspunsului.

În plângerea către Poliție, redacția noastră a solicitat identificarea și sancționarea persoanei responsabile din cadrul Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, adresa Chișinău, MD 2073 Bd. Ștefan cel Mare, nr.154, care urma să răspundă la demersul Telegraph.md din 12 martie 2021.

Menționăm că, potrivit LEGII Nr. 982 din 11-05-2000 privind accesul la informaţie, art.16, informaţiile, documentele solicitate vor fi puse la dispoziţia solicitantului din momentul în care vor fi disponibile pentru a fi furnizate, dar nu mai tîrziu de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informaţie.

Termenul de furnizare a informaţiei, documentului poate fi prelungit cu 5 zile lucrătoare de către conducătorul instituţiei publice dacă:

  1. a) cererea se referă la un volum foarte mare de informaţii care necesită selectarea lor;
  2. b) sînt necesare consultaţii suplimentare pentru a satisface cererea.

Autorul cererii va fi informat despre orice prelungire a termenului de furnizare a informaţiei şi despre motivele acesteia cu 5 zile înainte de expirarea termenului iniţial.

Totodată, potrivit CODULUI CONTRAVENŢIONAL AL REPUBLICII MOLDOVA Nr. 218 din 24-10-2008, art.71, încălcarea intenţionată a dispoziţiilor legale privind accesul la informaţie sau a celor cu privire la petiţionare se sancţionează cu amendă de la 9 la 15 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

În context, facem apel și către ONG-urile de media să condamne acțiunile și atitudinea discriminatorie a Președinției față de unele surse mass-media. La fel, cerem Ambasadei SUA și Delegației UE să ia act de acest derapaj democratic al instituției menționate.