Deși Maia Sandu rămâne un contracandidat de temut pentru Marian Lupu, liderul democraților are cele mai mari șanse să se confrunte cu Igor Dodon în turul doi de scrutin. Invitații emisiunii Fabrika de joi seara au fost de acord că Lupu are mai multe avantaje în comparație cu Maia Sandu, inclusiv reprezintă cel mai bine vectorul proeuropean, mai mult de jumătate din primarii din țară sunt de la PDM, iar Lupu are cea mai activă campanie electorală, bate la ușa oamenilor și discută cu ei față în față.

Analistul politic Corneliu Ciurea susține că opoziția de dreapta a grăbit luarea deciziei privind retragerea lui Andrei Năstase din cursa pentru șefia statului deoarece au înțeles că nu-l vor putea înfrânge pe Lupu având mai mulți candidați.  „Decizia de a desemna un candidat unic, și de fapt acest lucru a grăbit luarea deciziei a lui Năstase, a fost conștientizarea faptului că Lupu a devenit un candidat foarte serios pentru dreapta și mergând separat dreapta nu va reuși. Cu candidați mai mulți nu va avea nicio șansă să câștige lupta în fața lui Marian Lupu intrând în turul 2. Acest lucru este incontestabil și cred că l-a determinat pe Năstase să cedeze”, a spus Ciurea.  El a subliniat că tendințele în privința turului doi sunt intuite și dacă electoratul lui Andrei Năstase nu se va merge „cu hurta” s-o voteze Maia Sandu, atunci duelul care se prefigurează pentru turul doi dintre Dodon-Lupu nu mai poate fi stopat, el devine o certitudine.

Întrebat în ce măsură Lupu reprezintă vectorul pro-vestic iar Dodon cel pro-estic, Corneliul Ciurea este de părere că și la aceste alegeri poporul va vota geopolitic. „Categoric Dodon este unul dintre politicienii care reprezintă vectorul pro estic și cu siguranță este politicianul cu cele mai mari șanse din categoria acestor politicieni. Și Marian Lupu este un politician care împreună cu Partidul Democrat exprimă foarte clar vectorul pro occidental și din punctul acesta de vedere sigur nimeni nu poate contesta că având în turul 2, admitem acest lucru, o confruntare între Dodon și Lupu, vom avea și o confruntare geopolitică”, a menționat Ciurea.

Comentatorul politic Alexandru Cuznețov, a atras atenția că la alegerile prezidențiale se va vota acel candidat proeuropean care într-adevăr va intra în fiecare casă, unde deja omul va fi auzit, va fi ascultat și va fi acea discuție între cetățean și putere. „Recunoaște și domnul Dodon că numai Partidul Democrat este cel care într-adevăr bate la ușa oamenilor. Da, poate nu se deschid toate ușile, dar se încearcă să se vorbească. În comparație cu ceilalți contracandidați pe care îi are domnul Lupu. Ce au făcut de exemplu Maia Sandu, ce a făcut Năstase. Poate sunt buni și ei, dar omul se așteaptă să vină în ospeție, să se întâlnească, să discute, să plângă măcar cuiva”, a declarat Cuznețov. El a mai adăugat că în turul 2 se va da bătălia dintre cei care au avut cele mai bune rezultate la alegerile locale din 2015 și care au câștigat cele mai multe primăriii, consilii locale și orășenești etc.

Și junalistul Valeriu Reniță este de părere că cel mai probabil contracandidatul lui Dodon în turul doi va fi Marian Lupu, deoarece are forță și potențial în comparație cu restul candidaților.

Marian Lupu a crescut puternic în sondaje în ultima perioadă, ajungând pe poziția doua în preferințele alegătorilor, dar la diferență foarte mică de Maia Sandu și Andrei Năstase. Lupu, candidatul cu cel mai puternic mesaj proeuropean din această campanie electorală, l-a declarat pe Igor Dodon, candidatul pro Rusia, drept principalul adversar în aceste alegeri. „Eu am arătat clar că am scopul să contracarez planul extern de schimbare a cursului european al Moldoveni și proiectul subversiv de federalizare a țării. De aceea, adversarul viitorului european al țării și al statului unitar moldovenesc este și adversarul meu. Exponentul planului antieuropean și al proiectului de federalizare este, în mod evident, candidatul Partidului Socialiștilor”, a declarat Marian Lupu chiar ieri, într-o declarație pentru presă.