Experții Fondului Monetar Internațional prognozează o creștere a PIB-ului Moldovei de 2%, care va fi susținută de consumul privat. Potrivit materialelor Fondului Monetar Internațional, publicate după aprobarea noului program de țară cu Moldova, pentru 2017, experții FMI prognozează o creștere a PIB-ului de 3 la sută.

În același timp, creșterea economică va fi temperată de declinul continuu al investițiilor, date fiind constrângerile de finanțare.

În expresie nominală, acesta va însuma în 2016 132,7 mlrd lei, iar în 2017 – 142,8 mlrd lei. FMI constată că inflația a scăzut brusc în prima jumătate a anului 2016, reflectând reducerea tarifelor la resursele energetice, încetinirea creșterii prețurilor la produsele alimentare pe piața internațională și stabilizarea monedei naționale cupă deprecierea bruscă din prima jumătate a anului 2015.

Experții fondului estimează că inflația de la sfârșitul anului 2016 va fi de 3,5%, la sfârșitul anului 2017 – 4,7%. Pe parcursul lunilor rămase, inflația anuală se va apropia de limita de jos a benzii țintite de Banca Națională a Moldovei (BNM) de 5 la sută ± 1,5 puncte procentuale.

Deficitul contului curent continuă să se reducă, în mare măsură datorită scăderii importurilor. Remitențele au continuat să scadă în raport cu nivelul anului 2015, dar presiunile de pe piața valutară recent s-au redus și BNM a reușit să-și suplinească rezervele internaționale.