Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să poarte discutii cu majoritatea de deputati, dacă aceasta s-a constituit, cu privire la desemnarea prim-ministrului Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de fostul președinte al CC, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii Punctul pe AZI de la TVR.

În primul rând în Parlament nu există majoritate parlamentară. S-a constituit doar un grup de deputati care sunt gata să voteze pentru un anumit candidat. Nu cred că putem spune că este greşită sau corectă decizia preşedintei Maiei Sandu de a o înainta pe Gavrilița”, susține fostul preşectinte al CC.

Potrivit lui Alexandru Tănase, totuşi preşedintele tării este co-decident, deoarece noi avem republică parlamentară şi nu una prezidentială.

„Preşedintele este co-decident, nu este decident. Preşedintele apare ca un actor activ doar când în Parlament nu este posibil să se găsească o majoritate parlamentară. Astăzi s-a întâmplat altceva. Rolul activ al preşedintelui se încheie. Conform Constituției, președintele trebuie sa poarte discuții cu majoritatea parlamentară. Președinta poate refuza doar o singură dată candidatul, dar astăzi Maia Sandu a venit cu un alt candidat. Noi am avut o situație similară în 2015 când Vladimir Plahotniuc a fost înaintat la funcția de prim-ministru, apoi președintele Timofti a ieșit și a spus motivele pentru care nu a aprobat candidatura acestuia, propunând propriul candidat.

Ulterior s-a creat o majoritate care l-a susținut pe Pavel Filip. Timofti a ales să-și anuleze propriul decret atunci. Nu este exclus că se va ajunge la CC pe această chestiune. Dacă există majoritate, președintele nu poate ignora majoritatea deputaților creată, dacă ea există”, a declarat Alexandru Tănase.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că o înaintează din nou pe Natalia Gavriliță la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Șefa statului, Maia Sandu, a convocat o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare, după ce Guvernul Gavriliță nu întrunit niciun vot, iar ulterior au apărut două candidaturi la funcția de prim-ministru, din partea PSRM și Platforma DA. Este vorba despre Mariana Durleșteanu și Andrei Năstase. Candidata propusă de PSRM este susținută de un grup de deputați din 54 de persoane.