După ce liderul Partidului Acțiune și Solidaritate a câștigat alegerile prezidențiale, Maia Sandu și-a ales Consilierii.

Din numărul total de consilieri prezidențiali, opt sunt de gen feminin. Este vorba de Olesea Stamate, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Ana Revenco, Ala Nemerenco, Elena Druță, Angela Brașoveanu, Cristina Gherasimov și Sorina Ștefârță.

Olesea Stamate a fost numită consilieră în domeniul justiției. După ce a apărut pentru prima dată în vizorul publicului, această devenise cap de afișe în presa din Republica Moldova. Numele acesteia a fost pomenit în contexte diferite: de la automobilul de lux marca Porsche cu care s-a afișat în public și dosarul penal al soțului său, până la implicarea tatălui în maltratarea protestatarilor din 7 aprilie 2009.

Anterior, a lucrat pentru Fundația Soros Moldova și ca expert în diferite proiecte pe care le-a realizat în cooperare cu Cancelaria de Stat, ministerul Afacerilor Interne și ministerul Educației. După demisia guvernului Sandu, Stamate a devenit reprezentant al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Sandu.

În grădina Maiei Sandu, opt consiliere prezidențiale

Liliana Nicolaescu-Onofrei a fost numită consilieră în domeniul educației și cercetării. Amintim că, Liliana Nicolaescu-Onofrei a fost acuzată de plagiat. Mai concret, cercetătoarea moldoveancă Dorina Roșca, care activează în prezent în Franța în domeniul sociologiei, a prezentat pe Facebook dovada faptului că Nicolaescu-Onofrei, când era ministrul al Educației în Guvernul Sandu, a plagiat un document important.

În grădina Maiei Sandu, opt consiliere prezidențiale

Ala Nemerenco a fost numită consilieră în domeniul sănătății. Nemerenco este medic, doctor în medicină. A absolvit Universitatea de medicină Nicolae Testemițanu din Chișinău. În 2006-2011 Nemerenco a lucrat în Ministerul Sănătății: era specialist în domeniul medicinei de familie. În 2015, Nemerenco s-a alăturat nou-creatului Partid Popular European al lui Iurie Leancă și a preluat funcția de vicepreședinte al formațiunii. Recent, Ala Nemerenco a fost invinuită că ar avea diplomă falsă de master a Școlii de Management în Sănătate a Publică a USMF (ȘMSF)”. În cele din urmă, Ala Nemerenco a negat acuzațiile.

În grădina Maiei Sandu, opt consiliere prezidențiale

Elena Druță a fost numită consilieră pentru relațiile cu diaspora. Druță a fost manager pe proiecte în cadrul Centrului de Politici și Reforme (CPR) din Moldova, centru fondat de actualul deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.

În grădina Maiei Sandu, opt consiliere prezidențiale

Angela Brașoveanu a fost numită consilieră în domeniul culturii. Jurnalista făcea parte din grupul de inițiativă ce explica societății necesitatea apariției PLDM prin absenteismul masiv al cetățenilor la actul electoral și numărul mare al indecișilor, fapt ce arăta că există pături sociale largi care nu se regăsesc în partidele politice existente la acel moment. Printre membrii grupului de inițiativă se regăseau: Alexandru Tănase, Mihai Godea, Iulian Fruntașu, Angela Brașoveanu, Andrei Malașevschi, Valeriu Streleț, Veaceslav Negruță etc.

În grădina Maiei Sandu, opt consiliere prezidențiale

Cristina Gherasimov a fost numită consilieră în domeniul politicii externă. Până în prezent, Cristina Gherasimov a activat în calitate de cercetătoare în cadrul Centrului Robert Bosch pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi Asia Centrală, Consiliul German pentru Afaceri Externe (DGAP).Totodată, a administrat Indicele Anticorupţie în Domeniul Apărării la  Transparency International Defense and Security Program (UK) şi a lucrat ca analist in cadrul Programului Rusia şi Eurasia la Royal Institute of International Affairs, Chatham House, în Marea Britanie.

În grădina Maiei Sandu, opt consiliere prezidențiale

Sorina Ștefârță a fost numită consilieră pentru comunicare publică. Până a devenit consilieră prezidențială, oferea  consultații pentru Delegația UE în Republica Moldova. Ștefârță a fost în 2001-2012 redactor-șef coordonator al cotidianului „Timpul”, după ce lucrase la cotidianul „Flux”. Ea a coordonat și proiectul Radio Europa Liberă – „AntiNostalgia, privind spre viitor”.

În grădina Maiei Sandu, opt consiliere prezidențiale

Ana Revenco a fost numită consilieră în domeniul apărării și securității naționale. Ana Revenco este directorul executiv al organizației „La Strada”, iar anterior a condus Centrul pentru combaterea traficului de persoane al Ministerului Afacerilor Interne. Ea a fost decorată de fostul președinte Nicole Timofti cu ordinul „Meritul Civic”.

În grădina Maiei Sandu, opt consiliere prezidențiale

Aminitim că, expertul economic Sergiu Tofilat – consilier în domeniul energetic, iar fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, o va consilia în problemele de economie.