În regiunea transnistreană a fost extinsă lista activităţilor de întreprinzător practicate  în bază de patentă individuală, transmite IPN cu referire la actele normative adoptate de administraţia din regiune.

Astfel, de acum înainte se permite, fără constituirea persoanei juridice, de a presta servicii sportive în sala de forţă, fără a dispune de studii speciale, în cazul în care sala se află într-o încăpere separată, nu este inclusă în componenţa altor complexe sportive sau hoteliere, cu suprafaţa de până la 500 de metri pătraţi.

De asemenea, pot obţine patentă de întreprinzător persoanele care au deschis spălătorii de maşini cu autoservire, cu locuri special amenajate pentru acordarea serviciilor. Costul patentei variază în funcţie de numărul locurilor disponibile.

Şi întreprinzătorii care oferă servicii de agrement – plăcerea distracţiei la mini carusele cu arcadă, îşi pot desfăşura activitatea în bază de patentă, cu condiţia ca să nu dispună de mai mult de cinci unităţi de agrement.

Pe teritoriul aflat sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova se observă tendinţa de reducere a listei activităţilor practicate în bază de patentă individuală, fapt ce i-a determinat pe deţinătorii de patente să organizeze, pe parcursul anului care se încheie, mai multe acţiuni de protest.