Franţa şi Germania trebuie să „preia iniţiativa” de construire a unei Uniuni Europene mai puternice. Îndemnul vine din partea preşedintelui francez, Francois Hollande, în contextul în care britanicii au votat în favoarea ieşirii din UE, în cadrul referendumului de joi.

„O ţară prietenă, o ţară aliată cu care avem atât de multe legături tocmai a decis separarea de uniunea noastră, pe care o credeam indestructibilă, indisolubilă”, a afirmat preşedintele Franţei.

„Este responsabilitatea Franţei şi a Germaniei să preia iniţiativa, pentru că s-a demonstrat că din suferinţe, orori şi război am fost capabili să construim o prietenie puternică”, a adăugat Hollande, la inaugurarea unui memorial în Dun-les-Places (Nièvre), un sat martir în care, în iunie 1944, 27 de oameni au fost executaţi.

„Fiind separaţi, există riscul să fim divizaţi, afectaţi de disensiuni şi conflicte. Împreună, putem câștiga nu doar pacea, ci şi stima oamenilor din această uniune frumoasă, numită Europa”, a subliniat Hollande.