Afirmațiile potrivit cărora cei cinci diplomați ruși expulzați din Republica Moldova luna trecută recrutau luptători pentru insurgența sprijinită de Moscova în estul Ucrainei nu sunt decât ”vorbe goale”, califică ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin, materialul în exclusivitate transmis marți de Reuters pe acest subiect și mediatizat pe larg în presa de la Chișinău.

„Acestea sunt vorbe goale, care nu sunt confirmate de probe. Este un lucru făcut de cineva intenționat pentru a genera un val de dezinformare. Cu atât mai mult că situația internă din Republica Moldova este dificilă și există o confruntare a forțelor politice. Oamenii își îndeplineau sarcinile de serviciu, participau la consultări bilaterale privind problematica militară,” a declarat Karasin pentru RIA Novosti.

Reuters, care citează o sursă guvernamentală și două surse diplomatice de la Chișinău, care s-au exprimat sub acoperirea anonimatului, scrie că serviciul de informații din Republica Moldova crede că cei cinci diplomați ruși expulzați erau ofițeri sub acoperire ai serviciului de informații militare a Rusiei, GRU, și recrutau luptători pentru insurgența sprijinită de Moscova în estul Ucrainei.

Potrivit surselor, oficialitățile moldovene cred că rușii recrutau luptători din Găgăuzia, care erau trimiși mai întâi într-o tabără de pregătire paramilitară din Rostov, regiune din sudul Rusiei.

Reuters amintește că R. Moldova i-a expulzat pe cei cinci diplomați ruși la 29 mai, însă nu a explicat decizia, premierul Pavel Filip limitându-se doar să comenteze că executivul a avut ”motive întemeiate”.