Viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, care va efectua, începând de luni, 13 martie, o vizită de trei zile în Republica Moldova are drept scop să promoveze planul de federalizare a Republicii Moldova.

Opinia a fost exprimată de editorialistul și analistul politic Nicolae Negru, citat de radiochisinau.md. Grigori Karasin va avea întrevederi la Tiraspol cu reprezentanți ai administrației separatiste și cu oficiali de la Chișinău.

Oficialul rus se va deplasa întâi la Tiraspol, unde va avea întrevederi cu administrația separatistă din regiune, apoi va purta discuții cu premierul Pavel Filip și cu președintele Igor Dodon.

De asemenea, Grigori Karasin va participa la consultări în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene la care va fi abordată o gamă largă de subiecte de pe agenda moldo-rusă, a comunicat pentru sursă purtătorul de cuvânt al șefului diplomației moldovenești, Ana Samson.

Vizita lui Grigori Karasin la Chișinău are drept scop promovarea planului Kozak de federalizare a Republicii Moldova, a comentat observatorul politic Nicolae Negru. Potrivit lui, Moscova intenționează să se folosească pentru a-și realiza planurile, atât de situația internă din Republica Moldova cât și de cea de pe arena internațională.

„Moscova profită desigur și de faptul că la noi există un fel de dualitate a puterii, de faptul că președintele Republicii Moldova este, de facto, exponentul intereselor reuști în Republica Moldova. Mai profită Rusia și de schimbarea administrației de la casa Albă, influența asupra unor state din UE”, a declarat Nicolae Negru.