Un caz de exces de putere în cadrul unei primării din raionul Briceni a ajuns în vizorul DGT “Nord” a CNA. O funcționară a primăriei comunei Drepcăuţi a fost reținută de ofițerii și procurorii anticorupție cu puțin timp în urmă.

Potrivit informației preliminare, persoana publică și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu prin faptul că a contractat pentru asistență juridică un birou de avocați fără a avea acordul consiliul local, condiție obligatorie stipulată de legislația în vigoare. Valoarea totală a contractelor depășește 100 000 de lei, firma având sarcina de a încasa datoriile unor agenți economici pentru arendarea unor terenuri din localitate. Datoriile ar fi fost calculate eronat și neîntemeiat de către însăși funcționara.

Astfel, potrivit calculelor acesteia, cei 3 agenți economici datorau aproximativ 3 milioane de lei primăriei pentru închirierea terenurilor agricole, pe când, urmare a unei verificări, Inspecția Financiară a constatat o datorie de doar 35 000 de lei.

Ca rezultat al acumulării materialului probator, femeia a fost recunoscută în calitate de bănuit și reținută pe un termen de 72 de ore. Actualmente de întreprind acțiuni de urmărire penală în vederea identificării altor factori de decizie implicați.

O cauză penală a fost pornită pe acest caz. Funcționara riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani sau amendă în mărime de până la 1150 unități convenționale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.