Liderul Fundaţiei Open Dialog, Ludmila Kozlovska, a recunoscut că organizaţia sa a lobbat sistarea asistenţei macrofinanciare pentru Moldova din partea UE, dar şi amânarea finanţării din partea FMi şi a Băncii Mondiale. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru postul de televiziune TV 8.

“Rezoluția critică din partea Parlamentului European este o consecință a activității organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv și a organizației noastre. Fiindcă una dintre recomandările noastre principale a fost introducerea sancțiunilor personale și condiționarea acordării asistenței macrofinanciare și amânarea finanțării din partea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale”, a declarat Ludmila Kozlovska.
Potrivit unui raport prezentat ieri de Comisia de anchetă care a investigat imixtiunea Fundaţiei Open Dialog în politica moldovenească, condusă de Ludmila Kozlovska, personaj expulzat din Uniunea Europeană, a acționat și acționează împotriva Republicii Moldova.

„FOD și Ludmila Kozlovska continuă să facă lobby pentru extinderea sancțiunilor financiare sub forma refuzului de acordare a asistenței macrofinanciare de către UE, revizuirea Acordului de Asociere Moldova-UE, încetarea imediată a urmăririlor penale motivate politic, inclusiv cum se pretinde a fi dosarul Platon, precum și introducerea sancțiunilor personale față de decidenții politici ai Republicii Moldova”, se mai conține în documentul citat, bazat inclusiv pe investigații ample, realizate cu suportul serviciilor speciale din mai multe state.

În raportul Comisiei de anchetă se mai spune că unii actori politici de la Chișinău, cum ar PAS sau PPDA, s-au lăsat atrași în acțiuni subversive împotriva Republicii Moldova, fapt care intră sub incidența Codului Penal, la capitolul ”Trădare de Patrie”.

”Unii actori s-au lăsat atraşi de Fundația Open Dialog în acțiuni desfășurate împotriva Republicii Moldova, orchestrate de servicii secrete străine. PAS, și PPDA au beneficiat de finanţări ilegale din partea Fundației Open Dialog şi nu au declarat asta în rapoartele prezentat la CEC”, a mai declarat şeful Comisiei, Igor Vremea.

Potrivit unei anexe secrete din raport, făcută publică de deschide.md, Open Dialog a primit finanțări din partea lui Veaceslav Platon. Este vorba despre aproximativ 2 milioane de dolari, care provin din spălătoria de bani rusească, dar și din frauda bancară din Moldova. Ca urmare, imediat ce Platon a fost reținut și extrădat din Ucraina în Moldova, Open Dialog a început să facă lobby în instituții europene pentru a-l prezenta pe arhitectul laundromatului și a miliardomatului drept victimă a persecutărilor politice.