În cadrul vizitei Directorului Adjunct Europol, Wil Van Gemert la MAI, a fost lansat echipamentul de videoconferință între Punctul Național de Contact și EUROPOL

Astăzi, 31 august 2016, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a avut o întrevedere cu Directorului Adjunct Europol, Wil Van Gemert, aflat într-o vizită la Ministerul Afacerilor Interne.

La întrevedere au mai participat Șeful Delegație UE, Pirkka Tapiola, viceministrul de interne Dorin Purice, Secretarul de Stat al MAI, Mihai Beregoi, șeful CCPI, Fredolin Lecari și conducătorii instituțiilor de aplicare a legii din RM.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre activitățile comune desfășurate cu suportul Europol și despre dezvoltarea capacităților de colaborare pe viitor, specificând despre realizările obținute în comun pe parcursul ultimilor ani.

 

Directorului Adjunct EUROPOL, Wil Van Gemert și-a exprimat deschiderea față de colaborarea cu MAI în vederea combaterii criminalității cibernetice, a migrației ilegale, terorismului și contracararea acestora.

“Avem relații bune cu Republica Moldova și cu Ministerul Afacerilor Interne, fapt care ne ajută să avem o conlucrare eficientă în domeniul nostru de activitate. Suntem disponibil să oferim tot suportul necesar, prin schimburi de experiență, suport tehnic și informații solicitate care vor oferi o conexiune între RM și alte state”, a declarat Wil Van Gemert.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne a reiterat despre parteneriatul strategic și Acordul Operațional cu Europol, care sunt o directivă prioritară a agendei conducerii MAI, în procesul de asociere la marea familie europeană. Astfel apreciind înalt dialogul dintre Republica Moldova și EUROPOL.

„Realizările obținute ne permit să fim încrezători şi optimişti în ceea ce priveşte relaţiile de viitor ale instituţiilor pe care le reprezentăm. În perspectiva noastră, pe care Dvs., sunt convins, o împărtăşiţi, Acordul Operaţional nu este numai un scop în sine, ci și un instrument valoros de amplificare a potenţialului în vederea obţinerii unui randament concret în materie operaţională. Doresc să exploatăm orice oportunitate posibilă între Republica Moldova și statele membre ale UE prin intermediul Europol”, a spus ministrul Alexandru Jizdan.

În acest context, în incinta Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al IGP, oficialii au participat la lansarea echipamentul de videoconferință între Punctul Național de Contact și EUROPOL, unde a avut loc prima conferință video prin această platformă cu Vicedirectorul Europol, Oldřich Martinů și ofițerul de legătură al CCPI la Haga.

Alexandru Jizdan a mulțumit oficialilor EUROPOL pentru această donație importantă, care va asigura comunicarea directă între autoritățile de aplicare a legii din RM cu cele similare din UE.

Echipamentul este certificat UE, iar conexiunea este asigurată prin linia securizată, multifuncțională, ce va permite atât desfășurarea ședințelor operaționale în regim on-line pe cazuri concrete care sunt în gestiunea organelor de drept, cât și la acordarea asistentei juridice in materie penală.

Republica Moldova este prima țara non-UE, în care este lansat un astfel de echipament specializat, care poate servi și pentru instruiri a reprezentanților organelor de drept pe domenii de competență a EUROPOL (combaterea crimei organizate, a traficului de imigranți, arme si droguri, terorism s.a.)