Numărul organelor cu funcţii de control va fi redus esenţial. Astfel, din 33 de instituții de control existente în prezent vor rămâne doar 11, precum şi cinci regulatori independenţi. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip, care a informat despre modificarea Legii nr. 131 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător.

După cum comunică 24h.MD, vor fi aplicate reguli mai dure pentru cei care inițiază și efectuează controlul, iar în caz de abuzuri, aceștia vor fi sancționați dur, inclusiv cu amendă.

O altă modificare se referă la crearea Consiliilor de soluționare a disputelor în cadrul tuturor organelor de control, cu implicarea reprezentanților comunității de afaceri.

Precizăm că scopul reformei organelor cu funcții de control este diminuarea poverii administrative asupra mediului de afaceri, eliminarea situațiilor de abuz, eficientizarea și transparentizarea controlului de stat.

„Prin acest proiect se reduce numărul entităților cu funcţii de control, se asigură predictibilitate şi transparență în efectuarea controalelor de stat, care nu mai lasă loc pentru corupţie”, a menţionat prim-ministrul Pavel Filip.

Totodată, reforma presupune comasarea organelor de control după domeniile specifice și tipurile de riscuri, cu o transparență a planurilor anuale de controale, a criteriilor de risc stabilite, cu un proces continuu de analiză și evaluare a riscurilor.

Proiectul de lege privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător urmează a fi transmis Parlamentului spre examinare şi adoptare.