Ministerul Afacerilor Interne a pregătit un proiect de hotărâre de Guvern prin care să treacă Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 în gestiunea sa. CNA consideră că transferul trebuie să se facă în funcție de competențe și să nu fie realizat în interesul unor instituții, transmite 24h.md.

Ministerul Afacerilor Interne a pregătit proiectul de hotărâre prin care vrea să treacă Serviciul 112 în gestiunea sa. Documentul prevede transferul funcțiilor de fondator și administrator de la Ministerul Economiei și Infrastructurii către MAI, transferul patrimoniului și redistribuirea alocațiilor financiare, prevăzute în Legea Bugetului de stat. În Nota sa de argumentare, MAI menționează că această optimizare ar avea ca rezultat „reducerea timpului de reacție a echipelor de intervenție și, respectiv, oferirea unui serviciu de calitate cetățeanului”. Centrul Național Anticorupție nu este de acord.

„Promovarea proiectului urmează să fie realizată în strânsă corelare cu autoritățile publice cu competențe în domeniu în vederea identificării soluției viabile și fiabile care să excludă aplicarea prevederilor în interesul unei sau altei autorități”, se menționează în expertiza anticorupție realizată pe marginea proiectului.

„În vederea eliminării unui eventual risc de prejudiciere a interesului public, oportunitatea acțiunilor propuse urmează a fi determinată în baza analizei impactului normelor care să asigure aprobarea celei mai sigure și eficiente soluții și care să ducă la implementarea unui sistem eficient și transparent de realizare, evidență și control al modului de organizare și desfășurare a activității Serviciului 112 pentru a asigura servicii de calitate cu respectarea interesului public”.

Amintim că în luna august, ministrul suspendat din funcție al MAI, Andrei Năstase, anunța într-o conferință comună cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a MAI din România și cel care a pus bazele SMURD, că va cere trecerea Serviciului 112 în gestiunea MAI. Amintim, de asemenea, că în august Raed Arafat a anunțat despre continuarea proiectului SMURD 2 în Republica Moldova. Acesta prevede dotarea a două Unități Primiri Urgente, una la Chișinău, și alta la Bălți, iar în ceea ce privește intervețiile aviatice, în România vor rămâne în contiuare două baze aeriene care vor prelua urgențele de pe teritoriul nostru – una la Iași și una la Galați. Nu se știe când ar putea avea și Republica Moldova o bază aeriană SMURD, însă Raed Arafat a ținut să dea asigurări că acest lucru neapărat se va întâmpla.

Proiectul SMURD 2 are un buget de 10 milioane de euro. Amintim că Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 a devenit operațional în Republica Moldova în iulie 2018.