Provocările, reușitele, dar și așteptările cetățenilor în procedurile de executare au fost discutate în cadrul celui de-al XVI-lea Congresul al executorilor judecătorești.

Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a transmis executorilor mesajul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco: „Cu actuala conducere a Uniunii Executorilor am avut o colaborare bună, pornind împreună mai multe procese în vederea modernizării profesiei și curățării sistemului.

Cu toate că majoritatea executorilor sunt oameni onești și muncesc cinstit, este și un grup mic de persoane care discreditează această profesie.

Despre asta vorbesc multiplele petiții și sesizări pe care le primim la minister, dar și investigațiile jurnalistice credibile.

De aceea, îndemnul meu este să alegeți astăzi în Consiliu oameni care reprezintă partea bună a profesiei de executor – oameni corecți și onești, dornici de a susține schimbările în bine și de a contribui la creșterea încrederii societății în executorii judecătorești.

Ministerul Justiției vă va susține plenar în acest proces”.

Totodată, în alocuțiunea sa, secretara de stat a vorbit despre obiectivele Ministerului Justiției și acțiunile care au fost sau urmează să fie realizate pentru consolidarea breslei executorilor judecătorești.

„S-a reușit constituirea Colegiului disciplinar al executorilor judecătorești, care într-un ritm alert s-a întrunit în mai multe ședințe, pentru a recupera perioada în care comisia a fost inactivă și s-a acumulat un volum mare de plângeri și sesizări.

De asemenea, am reușit să încheiem un acord între Ministerul Justiției și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești cu privire la sistemul informațional al procedurilor de executare, pentru că ne dorim eficientizarea procedurilor de executare, asigurarea accesului la date și îmbunătățirea interoperabilității cu alte sisteme de date”, a punctat Veronica Mihailov-Moraru.

În context, secretara de stat a menționat că trebuie întreprinse măsuri concrete și pentru responsabilizarea executorilor judecătorești, care încalcă legea în favoarea anumitor interese. 

Doar pe parcursul a nouă luni, Ministerul Justiției a recepționat peste 300 de petiții din partea părților implicate în proceduri de executare care sunt nemulțumite de activitatea executorilor. 

La final, Veronica Mihailov-Moraru a subliniat că Ministerul Justiției este deschis spre susținere și cooperare cu executorii judecătorești, însă, în acest sens, își dorește mai multă responsabilitate și o colaborare cu bune intenții din partea reprezentanților breslei, pentru dezvoltarea profesiei de executor judecătoresc.