Ministerul Sănătății s-a autosesizat în legătură cu un caz de toxicoinfecție alimentară a unui grup de 19 copiii din gimnaziul satului Mihailovca, raionul Cimişlia. Potrivit informațiilor oferite de Centrul Național de Sănătate Publică, elevii s-au intoxicat cu tort produs în condiții de casă, după ce acum trei zile au sărbătorit ziua de naștere a unui coleg. În prezent, copiii sunt internați în Spitalul Raional Cimișlia, Secția boli infecțioase, starea lor de sănătate fiind stabilă.

Ieri, o echipă formată din specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică s-a deplasat la fața locului pentru a efectua măsurile de cercetare epidemiologică a cazului şi investigaţiile de laborator. Responsabilii au constatat că alimentația copiilor se organizează cu unele abateri. Administrația gimnaziului a început procesul de alimentație al elevilor chiar dacă nu dispune de autorizație sanitară de funcționare. Unele produse, precum sucul sau plăcinta, au fost oferite elevilor în lipsa documentelor confirmative a termenului de producere și calității.

Mai mult decât atât, în liceu nu este interzisă practica de a organiza festivități cu produsele interzise prin ordinul Ministerului Sănătății cu privire la implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova.

În acest context, adjunctul medicului-șef sanitar de stat,  Iurie Pînzaru a întocmit patru procese verbale contravenționale și a fost luată decizia de a aplica amenzi disciplinare în sumă de 3000 de lei pentru șeful Direcției raionale învățământ și directorul gimnaziului și de câte 400 de lei pentru dirigintele de clasă și bucătarul școlii.

Amintim că, acum o lună, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan a semnat Ordinul cu privire la implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, prin care se interzice categoric consumul produselor de patiserie precum torte, prăjituri, ciocolată, zefir, etc. în școlile și grădinițele din țară.