Centrul Republicii Moldova spune DA pentru sistemul mixt. Peste 10 mii de persoane participă astăzi la o acțiune de susținere a modificări sistemului electoral, în cadrul unei acțiuni organizate de societatea civilă. La eveniment au participat manifestanți din tot centrul Republicii Moldova.

La evenimentul organizat de societatea civilă au participat deputați, reprezentanți ai societății civile.

„Această idee a venit din partea  populației țării și toate sondajele arată că populația dorește sistem uninominal ca deputații să fie aleși pe circumscripții, să voteze oamenii pe care îi cunosc”, a menționat cunoscutul analist politic Corneliu Ciurea, precizând că sistemul mixt este un prim pas către uninominal.

„Modernizarea clasei politice ține de întreaga societate, de toți cetățenii de bună credință. Acel sistem de vot proporțional prin care ne alegem deputații de 20 de ani s-a discreditat și cât de bine nu am munci vreau să fiu un veritabil reprezentant al dvs, nu vreau să fiu un anonoim pe o listă de partid”, a declarat deputatul Sergiu Sârbu. El a precizat că în conformitate cu sistemul electoral mixt, cetățenii vor alege câte un deputat pe listă și câte unul, în fiecare circumscripție.

„Noi considerăm că prin această inițiativă vom moderniza clasa politică și suntem deschiși să luăm în considerare opinia partenerilor de dezvoltare ca să îmbunătățim acest proiect. Este unica șansîă să aducem speranețele oamenilor în viitorul Republicii Moldova”, a declarat Sergiu Sârbu.

Ministra Culturii Monica Babuc, originară din raionul Ialoveni, a vorbit despre deficiențele și lipsa de încredere care le aduc actualul sistem electoral. „Trebuie schimbată atitudinea față de clasa politică. Trebuie să schimbăm modalitaea de a face politică, trebuie schimbăm modul în care oamenii ajung în politică”, a declarat Monica Babuc. Totodată, ea a menționat că votul mixt este primul pas către votul uninominal pe care îl așteaptă cetățenii.

Oamenii au sprijint modificarea sistemului electoral, iar după manifestație s-au adunat la horă.

vot4 vot1