Potrivit prognozelor preliminare, prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova va scădea treptat și va constitui în trimestrul IV cca 100 dolari SUA la intrare în țară. Astfel vor apărea premise financiare pentru diminuarea tarifului final pentru consumatori. Despre această SA „Moldovagaz” a anunțat într-un comunicat de presă.

Totodată, întreprinderea menționează că datorită contractului de lungă durată cu „Gazprom”, în 2019, țara noastră a reușit să economisească 14 milioane de dolari SUA.

“În acest context mai potrivită și corectă ar fi compararea prețurilor medii anuale de achiziție. Potrivit rezultatelor anului 2019, pe baza contractului de lunga durată cu „Gazprom” acestea au constituit cca 233 dolari SUA pentru o mie de metri cubi la intrare în Moldova. În cazul pieței de tip spot, cu luarea în calcul a cheltuielilor de transport până la hotarul țării, prețurile medii au fi depășit 246 dolari pentru o mie de metri cubi. Drept urmare, pe baza consumului său anual Republica Moldova ar fi nevoită să achite cca 14 milioane de dolari SUA în plus. Estimările preliminare demonstrează că situația va fi similară și spre finele anului 2020”, se mai arată în comunicatul Moldovagaz.