Rusia s-a folosit de cel mai căutat hacker din lume, pentru care FBI oferă o recompensă de 3 milioane de dolari, pentru a spiona alte țări, relatează New York Times.

Evgeniy Bogacev a reușit să fure milioane de dolari de la bănci, companii și organizații din toată lumea, după ce a creat un malware care îi dădea controlul asupra a un milion de calculatoare din toată lumea. În timp ce hackerul fura, autoritățile ruse căutau informații clasificate, spun oficialii citați de cotidianul american citați de Digi24.ro.

Bogacev este pus sub acuzare în Statele Unite pentru crearea unei rețele de viruși care a penetrat mai multe calculatoare și prin intermediul căreia a furat milioane de dolari din toată lumea. Hackerul, scrie NYT, a furat de la oricine a putut: de la o companie de pesticide din Carolina de Nord, de la un departament de poliție din Massachusetts, și chiar de la un trib de nativi americani din Washington.

El este unul dintre persoanele împotriva căreia Administrația Obama a impus sancțiuni, după ce agențiile de informații au concluzionat că Rusia s-a amestecat în alegerile din SUA. În mod public, autoritățile americane au spus că Bogacev se află pe lista celor sancționați din cauza infracțiunilor comise.

Pentru Rusia, scrie New York Times, Bogacev este mai mult decât un infractor, este un personaj valoros. În punctul culminant al activității sale, hackerul rus avea sub controlul său circa un milion de calculatoare din mai multe țări. Este aproape sigur că au fost infectate cu viruși și calculatoarele mai multor oficiali guvernamentali și colaboratori ai acestora. Pentru Rusia, virusul creat de Bogacev ca să fure a reprezentat o oportunitate irezistibilă pentru spionaj.

În timp ce Bogacev fura bani din conturi bancare din toată lumea, autoritățile ruse veneau după el și căutau în aceleași computere date și e-mailuri. Mai exact, au fost scutiți de munca de a pătrunde în aceste calculatoare singuri și s-au „agățat” de schema infracțională gândită de Bogacev.

Rusia a fost în mod special interesată de informații de la servicii de informații și militare privind situația din Ucraina de Est, războiul din Siria, și a încercat să obțină acces la informații militare de la calculatoarele infectate din SUA.

Oficiali ai FBI spun că hackerul trăiește în Anapa, o stațiune de lângă Marea Neagră, în sudul Rusiei, de unde mai merge în excursii în Peninsula Crimeea. Are un apartament mare lână plajă și probabil mai deține un apartament în Moscova. Deține o colecție de mașini de lux, deși mașina pe care preferă să o conducă este un Jeep Grand Cherokee. Anchetatorii americani spun că rusului îi place să navigheze și că are un yacht.