Editorialistul Nicolae Negru îi răspunde din nou fostului său coleg de la Jurnal TV Constantin Cheianu, acesta din urmă acuzându-l recent de faptul că vrea să ”bage zâzanie” între PAS și Platforma DA. În editorialul său ”De ce trebuie să fim „neutri”, al doilea răspuns lui Constantin Cheianu”, Negru îl pune la punct pe Cheianu și pe cei din Platforma DA, pe care angajatul Jurnal TV îi susține cu atâta zel.
Nicolae Negru își începe editorialul prin a-i critica pe ”noii lideri” ai opoziției de la Chișinău, pe care îi acuză faptul că folosesc, cu ajutorul presei de care dispun, procedee din cele mai moderne de fanatizare și manipulare a simpatizanților.
”Oricât ar părea de neverosimil, mai există încă destul de mulți cetățeni care nu au învățat nimic din experiența ultimilor ani, se lasă în continuare seduși de cuvinte, cred în promisiuni deșarte, judecă liderii noi după vorbe, nu după fapte, transformându-i în idoli și aburcându-i pe aceleași postamente de pe care abia au dat jos idolii vechi. Simpatia lor trece foarte repede în adorație, speranța – în încredere, iar încrederea – în fanatism, orbindu-i. Mai cu seamă că unii dintre noii lideri nu lasă acest proces la voia întâmplării, ei folosesc, cu ajutorul presei de care dispun, procedee din cele mai moderne de fanatizare și manipulare a simpatizanților”, scrie Nicolae Negru.
Potrivit lui Negru, în contextul apatiei generalizate, a emigrației masive, există riscul să aducem la putere, ca în 2009, alți lupi în blană de oaie, alți corupți care să lupte cu corupția, alți oameni de afaceri, poate chiar foști parteneri ai lui Plahotniuc, dornici de răzbunare, care să-i ia locul de „coordonator executiv”.
”Unii consideră că împotriva lui Plahotniuc se pot înfrăți și cu diavolul. Și s-au înfrățit. Alții – că lupta împotriva lui Plahotniuc le asigură în mod automat un certificat de noblețe, de intenții bune. Nu le asigură. Puterea trebuie schimbată, dar nu fără un minim discernământ. Sentimentul legitim al răzbunării să nu ne încețoșeze ochii minții. Altfel, ne putem pomeni în Parlament cu alți indivizi cu „plămâni diferiți”, admiratori secreți ai lui Putin, finanțați din surse obscure, interlopi sau cvasiinterlopi camuflați sub steagul cruciadei antioligarhice, dispuși oricând să arunce batista pe țambalul integrării europene, ca să nu mai vorbim de cel al Unirii. Să nu ne lăsăm înșelați de vorbe, de lozinci, de partidele cu finanțatori îmbogățiți pe căi dubioase, unde s-au oploșit o serie de persoane compromise, puțin credibile, ca în PPDA, de exemplu. Lipsa de experiență politică e scuzabilă și mai poate fi recuperată, legăturile dubioase, mașinațiile politice, lipsa de credibilitate – nu”, este de părere Nicolae Negru.

La final, Negru aduce mai multe exemple, care arată că Maia Sandu este defavorizată la Jurnal TV, fiind prezentată mereu în plan secundar în știrile și emisiunile canalului, în spatele liderul Platformei DA, Andrei Năstase. ”Că Maia Sandu e „secundară” în trustul mediatic al lui Țopa, o știe toată lumea (cu excepția lui Cheianu, altfel ar trebui să-l considerăm fățarnic), dar o fi crezând că e normal să fie așa, deoarece Năstase e finul lui Țopa, proprietarul Jurnal TV. Dar nu e normal și o spunem nu pentru a „băga zâzanie” între PAS și PPDA. O spunem pentru că un parteneriat în care unul dintre parteneri e mai egal decât celălalt nu emană „demnitate și adevăr”, încheie Nicolae Negru.