Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a prezentat noi capete de acuzare în dosarul celor 18 persoane implicate în spălarea a 20 de miliarde de dolari prin băncile Moldovei.

La o săptămână de la reţinerea a 15 şi punerea sub învinuire a 16 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 3 executori judecătoreşti care ar fi fost implicaţi în spălarea a 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din Republica Moldova, Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a primit, joi, 29 septembrie, acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a acestora pentru alte capete de acuzare. Din actul de sesizare prezentat de Procuratură şi probele administrate rezultă o bănuială rezonabilă că acţiunile respectivilor magistraţi întrunesc şi elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de Codul penal, şi anume pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave.

Sesizările cu solicitarea de eliberare a acordului la pornirea urmăririi penale pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii au fost depuse la CSM de Procurorul General interimar încă pe 20 septembrie, concomitent cu sesizarile privind acordul la efectuarea acţiunilor de urmărire penală pe faptul complicităţii la spălarea banilor. În condiţiile în care era necesară efectuarea unor verificări suplimentare de către Inspecţia judecătorilor, CSM a decis amânarea şi examinarea sesizărilor privind pornirea urmăririi penale pe al doilea capăt de acuzare în şedinţa de joi.

Potrivit materialelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi fost parte a unei scheme criminale care a permis spălarea prin sistemul bancar din Republica Moldova a circa 20 de miliarde de dolari, proveniţi din Federaţia Rusă. Deşi investigaţiile privind spălătoria rusească au durat mai mult timp, alte acţiuni de urmărire penală ale procurorilor au permis acumularea unor probe pertinente pentru a demonstra implicarea celor învinuiţi în schema de spălare de bani, precum şi iniţierea unor noi cauze penale. Odată eliberat acordul CSM, Procurorul General interimar urmează să pornească în privinţa acestora urmărirea penală şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.

Pentru al doilea capăt de acuzare, învinuiţii riscă până la 7 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate de până la 5 ani. Amintim că optsprezece persoane, printre care 15 magistraţi şi 3 executori judecătoreşti, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA în cadrul unei operaţiuni de amploare, desfăşurată acum o săptămănă la Chişinău, dar şi în alte localităţi ale ţării. Acţiunea a avut loc în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul spălării de bani, şi s-a derulat cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii, care a permis cercetarea penală, percheziţionarea şi reţinerea a 16 actuali şi foşti judecători.

Reamintim că la demersul procurorilor, cele 18 persoane au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind puse sub învinuire pentru complicitate la comiterea infracţiunii de spălare de bani. În privinţa celui de-al 16-lea judecător şi unui executor judecătoresc au fost emise ordonanţe de căutare internaţională.