Ambalajele pentru  produsele alimentare fabricate din hârtie vor fi minuțios verificate.  Autoritățile vor stabili dacă aceste materiale  au fost produse în conformitate cu recomandările Uniunii Europene (UE). Cabinetul de miniștri a aprobat pe 12 iunie, Regulamentul sanitar  privind materialele și obiectele fabricate din folii de celuloză destinate produselor alimentare, elaborat de Ministerul Sănătății.

Regulamentul stabilește substanțele chimice și dozele indicate pentru fabricarea  foliilor de celuloză.  Cerințele au fost aprobate de Comisia Europeană încă în anul 2007.  Ca urmare, agenții economici nu vor putea produce sau importa ambalaje pentru produsele alimentare din folii de celuloză care conțin substanțe sau doze interzise.

Anterior, autoritățile din domeniul sănătății publice supravegheau calitatea materialelor din folii de celuloză, destinate produselor alimentare, în baza unor regulamente mai vechi. Specialiștii verificau dacă aceste obiecte nu au un conținut ridicat de metale toxice sau radionuclizi.  Evaluarea respectivă nu garanta însă siguranța articolelor utilizate pentru ambalarea sau păstrarea alimentelor.

Verificarea produselor din folii de celuloză, conform cerințelor UE, va fi efectuată în laboratoarele modernizate create în cadrul a zece centre de sănătate publică din țară. Acestea au fost dotate cu echipament performant, care oferă posibilitatea de a testa un spectru larg de substanțe chimice, inclusiv cele recomandate de Uniunea Europeană pentru  producerea foliilor de celuloză destinate produselor alimentare.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, ambalajele din folii de celuloză, care conțin substanțe chimice interzise sau în doze inadmisibile,  pot provoca intoxicații. Sistemele nervos și digestiv sunt cele mai afectate în asemenea cazuri.