Scandalul „laundromatului azer” a ajuns în Consiliului Europei. Mai mulți oficiali de rang înalt din UE sunt suspectați că ar fi beneficiat de sume enorme de bani, spălați prin companii din Marea Britanie. Preponderent, banii erau oferiți pentru servicii de lobby și reprezentarea intereselor Azerbaidjanului în diverse procese. Schema a fost elucidată de către reporterii OCCRP.

Printre cele mai sonore nume care figurează în acest scandal este cel al fostului deputat german din Eduard Litner care pe parcursul a 2 ani a primit peste 800 mii euro.

„În 2013, Eduard Lintner a condus o misiune de observare a alegerilor din Azerbaidjan, unde acesta a declarat că realegerea președintelui Ilham Aliev a corespuns „standardelor germane”. Aliev a câștigat alegerile cu 85% din voturi.

Cu două săptămâni mai târziu, fostul deputat al Parlamentului german din partea Uniunii Creștin-Sociale a primit 61 mii euro pentru „servicii”:

Tranșa a fost una din cele 19, pe lângă suma de 819 500 euro, transferați între 2012 și 2014 pe conturile lui Lintner care, după ce a părăsit mediul politic în 2009, a fondat Societatea pentru Promovarea Relațiilor Germano-Azere”, se spune într-un articol la acest subiect publicat de portalul german Deutsche Welle.

De asemenea, în scandal figurează și numele parlamentarului italian și fostului lider al Grupului Popular-European din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Luca Volonte. Acesta a primit peste 2 milioane de euro prin intermediul aceleiași companii din Marea Britanie care a transferat bani fostului deputat german, Lintner. Pentru acest fapt Volonte este acuzat de corupție în Italia și își așteaptă sentința.