Vizita la Strasbourg, la Parlamentul European, a liderului Partidului Șor, primarul de Orhei, Ilan Șor, a scandalizat Partidul Popular European (PPE). Președintele formațiunii, Joseph Daul, afirmă că cei aproape 20 de eurodeputați ai PPE care s-au întâlnit cu Șor au făcut-o din inițiativă proprie și că vor trebui să dea socoteală pentru aceasta. În replică, primarul de Orhei îl acuză pe Daul de apucături dictatoriale și nedemocratice.

„Partidul Popular European nu are nimic în comun cu Ilan Șor, nici politic, și nici nu împărtășim aceleași valori ale partidului de stânga și populist al lui Șor. După ce justiția din Moldova l-a găsit vinovat de spălare de bani și fraudă bancară, Ilan Șor trebuie să-și ispășească pedeapsa pentru că a furat de la poporul moldovean”, a declarat Joseph Daul pentru Europa Liberă.

Ilan Șor a scris pe pagina sa de pe Facebook că a rămas surprins de declarația lui Daul, care l-a sprijinit și a oferit legitimitate politică lui Vlad Filat, principalul acuzat și creierul „furtului secolului“, despre care vorbește președintele PPE.

”Acuzațiile pe care dl Daul și le-a permis împotriva mea vin în contradicție totală cu principiile europene și normele democratice. Asta fără să-i amintesc de prezumția nevinovăției, despre care domnia sa este obligat să cunoască. Deputații europeni cu care m-am întâlnit la Strasbourg reprezintă inclusiv grupul Partidului Popular European. Sunt persoane oficiale. Sper că liderul grupului PPE din Parlamentul European nu îi consideră deputați „de calitate secundă“ și că aceștia sunt absolut liberi în comportamentul și acțiunile lor. Dl Daul nu s-a arătat deranjat de faptul că liderii Partidului Popular European l-au sprijinit și au acordat acoperire politică la momentul respectiv unui oarecare Vlad Filat, care este principalul acuzat și creierul „furtului secolului“, despre care vorbește dl Daul”, a scris Ilan Șor.

Acesta mai atrage atenția că printre favoriții actuali ai liderului PPE ”se numără o persoană foarte apropiată, un discipol al lui Filat, o persoană implicată direct în acțiuni antisociale, precum închiderea în masă a școlilor din Republica Moldova, Maia Sandu”.

PPE este grupul european care i-a susținut, de-a lungul timpului, pe Iurie Roșca și Vlad Filat, iar acum o promovează activ pe Maia Sandu.