Două autospeciale ce vor fi utilizate pentru colectarea și transportarea deșeurilor în raioanele Florești, Șoldănești și Rezina și alte 35 de localități învecinate au pornit astăzi, spre raionul Florești.

Autospecialele sunt noi, valoarea acestor achiziții fiind de circa 110 mii euro, bani oferiți de Guvernul Germaniei în cadrul unui proiect de dezvoltare regională privind îmbunătățirea sistemului de management al deșeurilor solide in raionul Florești.

„În total, 77 de mii de locuitori ai micro-regiunii vor beneficia de servicii de salubrizare calitative.  Autospecialele au o capacitate de 7m3 fiecare și vor reuși să colecteze deșeurile pe o arie mai extinsă. Vor fi îmbunătățite condițiile de muncă pentru oamenii implicați în proces. Pînă la procurarea autospecialelor deșeurile erau colectate și încărcate manual, iar cu ajutorul tractoarelor le transportau la poligonul de depozitare a deșeurilor solide. În perioada următoare, intenționăm să extindem proiectul pentru a acoperi necesităţile a circa 200.000 de locuitori din cele 3 raioane”, a menționat ministrul Dezvoltării regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca în cadrul ceremoniei de predare a autospecialelor în gestiunea întreprinderii de salubrizare.

Totodată, potrivit directorului Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, în prezent, 11 primării din raionul Fălești au fondat o societate pe acțiuni ce prestează managementul deșeurilor solide, iar realizarea proiectului va reduce cheltuielile suportate de întreprinderea de salubrizare și va oferi servicii calitative pentru  12 primării din Floreşti, 19 primării din Şoldăneşti şi 4 primării din Rezina.