Vor fi nevoiți să lucreze, pentru că de altfel, îi vom rechema din funcție. Opinia a fost exprimată de oameni de cultură cunoscuți și deputați din primul Parlament, care susțin ideea introducerii în Republica Moldova a sistemului de vot prin care alegătorii să își aleagă singuri deputații care să îi reprezinte.

Deputații care vor fi aleși prin votul uninominal vor avea mai mare responsabilitate față de cetățeni, spune ei. Asta pentru că dacă nu vor face fața cerințelor alegătorilor, vor putea fi rechemați din funcție.

Deputatul în primul Parlament, Gheorghe Amihalachioaie, spune că deputații aleși prin vot direct devin mai aproape de alegătorii săi.

“Aceasta lege este binevinită, este continuare celor opinii a multor deputații din Parlamentul în 93. Unele partide nu vor să fie aceasta votare deoarece sunt foarte multe partide care nu au personalități”, a declarat deputatul în primul Parlament al Republicii Moldova, Gheorghe Amihalachioaie.

Scriitorul Andrei Strâmbeanu consideră că astfel cetățenii vor avea posibilitate de a controla mai eficient activitatea Parlamentului.

“Deputații aleși de acum vor fi obligați să lucreze, pentru dacă nu, noi îl rechemăm. Cei care l-au votat, îl recheamă. Atunci, sigur, ei vor trebui să lucreze. Atunci când el pe lista, el șede și se odihnește și dormitează în Parlament. Votul uninominal este cel mai drept, cel mai democrat”, a spus scriitorul Andrei Strâmbeanu.

Și fondatorul “Chișinău Youth Orchestra” susține că odată cu introducerea noului sistem electoral, contactul dintre alegător și deputat va fi unul eficient.

“Vom avea în Parlament persoane, care cu siguranță, vom fi mult mai conectați decât acuma. Oamenii care își vor alege reprezentanții în Parlament, vor avea o rapiditate mai mare de a contacta aceste persoane, de a-i întreba, a le oferi un feedback și a le contura anumite cerințe. Și desigur va fi un proces de comunicare mult mai eficient”, a declarat fondatorul “Chișinău Youth Orchestra”, Andriano Marian.

Interpreta Cristina Scarlat, cea care ne-a reprezentat în anul 2014 la concursul Eurovision, speră că schimbarea sistemului electoral va aduce doar beneficii.

“Orice schimbare care este pentru popor, este necesară. Să se unească și să facă lucruri frumoase pentru popor și pentru țară, pentru că se merită”, a spus interpreta Cristina Scarlat.

Compozitorul Eugen Doga, interpreta de muzică populară, Valentina Osoianu, și dirijorul orchestrei “Lăutarii”, Nicolae Botgros și-au exprimat recent susținerea pentru sistemul uninominal de vot.