Președintele american Barack Obama a început marți un turneu de șase zile, care include Arabia Saudită, Marea Britanie și Germania, relatează agenția franceză AFP.

Pe durata acestei călătorii, Barack Obama este însoțit de purtătorul său de cuvânt, Josh Earnest, și de consiliera sa pentru securitate națională, Susan Rice. Soția sa Michelle i se va alătura la Londra.

Pentru miercuri, Obama are programată o întrevedere cu regele Salman al Arabiei Saudite, în agenda discuțiilor figurând lupta împotriva jihadiștilor, conflictele din Siria și Yemen, precum și mai multe subiecte ‘delicate’, precum Iranul sau prezumtivul rol al Arabiei Saudite în atentatele de la 11 septembrie 2001.

Președintele american va participa joi la un summit al Consiliului de cooperare din Golf (CCG), din care fac parte Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar și Oman.

Șeful administrației SUA se va deplasa apoi la Londra, din 21 până în 24 aprilie, unde își va reafirma preferința pentru menținerea Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene și va participa la un dineu cu regina Elisabeta a II-a.

În ultima etapă a turneului său, Obama se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel, la 24 aprilie, urmând ca a doua zi să abordeze problema refugiaților, notează AFP.