Prim-ministrul Pavel Filip a participat, astăzi, la inaugurarea Postului de control sanitar veterinar și fitosanitar de la punctul de trecere al frontierei Tudora, din raionul Ștefan Vodă, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

În cadrul evenimentului, șeful Executivului a subliniat efortul Guvernului de ameliorare a mediului de afaceri prin diminuarea presiunii administrative, simplificarea procedurilor vamale, reducerea cu 25% a actelor permisive, micşorarea numărul organelor de control, acțiuni ce vor avea ca impact economisirea timpului și a costurilor operațiunilor efectuate de antreprenori.

„Vreau să vă asigur că îmbunătățirea condițiilor de afaceri este pe linia întâi de priorități ale Guvernului. De aceea, modernizarea acestui punct vamal prin optimizarea procedurilor de control sanitar veterinar și fitosanitar la cerințele europene va permite, atât facilitarea operațiunilor comerciale la frontiera țării, cât și asigurarea populației Republicii Moldova cu produse agro-alimentare sănătoase și sigure”, a afirmat Pavel Filip.

De asemenea, premierul a vizitat laboratoarele, depozitele și frigiderele dotate cu utilaj performant, care garantează siguranța și inofensivitatea mărfurilor agroalimentare.

„Guvernul va depune tot efortul pentru menţinerea unui dialog  eficient între mediul de afaceri, stat, vamă și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor ca să garantăm siguranța alimentară a Republicii Moldova”, a punctat Pavel Filip.

Pentru construcția și renovarea Postului de control sanitar veterinar și fitosanitar la punctul de frontieră Tudora, Banca Mondială a acordat un credit de 12,8 milioane de lei. Conform Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, pâna la sfârsitul anului, urmează să fie inaugurate alte trei astfel de posturi la Criva, Leușeni și Giurgiulești.

În cadrul vizitei de lucru în raionul Ștefan Vodă, Pavel Filip a mers și la complexul de producere și ambalare a fructelor pentru export din localitatea Olănești. Premierului i-au fost prezentate ultimele tehnologii aplicate de producător în pomicultură.

Compania are  circa 130 ha de livadă superintensivă de mere, cireșe, prune, piersici și nectarine, dotată cu plasă antigrindină și irigare prin picurare. Depozitul de păstrare a fructelor are o capacitate totală de 1300 de tone, iar linia de sortare și preambalare poate prelucra 6 tone de fructe pe oră.