Amenințările socialiștilor că vor refuza să participe la alegerile următoare este un avantaj în plus pentru introducerea votului uninominal. Despre aceasta a scris președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pe blogul personal.

“PDM este pregătit să le ofere cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul, sa aibă parte de alegeri populare adevărate, în sistem uninominal. Acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces. Vom face asta chiar dacă PSRM ameninţă cu faptul că, în cazul introducerii sistemului uninominal, ar putea să refuze participarea la alegerile următoare. Asta nu e cel mai rău lucru, l-aş trece chiar la capitolul avantaje pentru introducerea sistemului uninominal de vot”, se menționează în articolul apărut pe blog.

Totodată, Plahotniuc spune că inițiativa președintelui țării Igor Dodon privind introducerea votului uninominal nu este altceva decât o ficțiune și o încercare de a tergiversa reformarea clasei politice. “Ficţiune este şi iniţiativa socialiştilor privind introducerea sistemului electoral mixt. Acesta nu este un proiect real. El este doar o încercare de a stopa introducerea votului uninominal, de a îndrepta discuţiile într-o altă direcţie, de a tergiversa şi de a lăsa clasa politică nereformată, exact în starea în care este ea acum, când cetăţenii nu au încredere în partide, nu au încredere în Parlament, când nu deţin nici un control asupra deputaţilor”, crede președintele PD.

Liderul PD mai crede că socialiştii şi Igor Dodon încearcă, prin inițiativa introducerii votului mixt, să meargă acum împotriva voinţei cetăţenilor, care îşi doresc ca deputatul să fie ales de popor în mod direct.