Pomicultorii din Republica Moldova anunţă că vor organiza proteste dacă în perioada apropiată nu va fi aprobat bugetul pentru 2016. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Din cauza tergiversării adoptării Bugetului, agricultorii nu pot beneficia de compensațiile promise de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru embargoul impus de către Federația Rusă la importurile de fructe și legume. Aproape 6 mii de producătorii de fructe și legume, în special prune, struguri și mere, au fost afectați de restricțiile impuse de Moscova.

„Azi am fost contactaţi de mai mulţi pomicultorii, care sunt profund indignaţi de faptul că se tergiversează adoptarea legii bugetului pentru 2016. Doar după aprobarea acestui document peste o sută de producători de fructe vor avea dreptul să primească datoriile la compensaţiile, care au fost anunţate încă în anul 2014 după introducerea embargoului de către Federaţia Rusă. Mai mulţi pomicultori apreciază situaţia creată cu achitarea acestor compensaţii drept bătaie de joc faţă de ei. Dânşii aşteaptă aceste plaţi de aproape 2 ani, perioadă în care banii promişi s-au devalorizat cu aproximativ 50 %. Mulţi din ei au suferit anul curent in urma îngheţurilor din 26-27 aprilie”, a menţionat preşedintele asociaţiei.

„În cazul în care în perioada imediat următoarea bugetul nu va fi adoptat, pomicultorii îşi rezervă dreptul de a recurge la acţiuni de protest”, a adăugat Slusari.

Potrivit acestuia, „mulți din ei au suferit anul curent în urma înghețurilor din 26-27 aprilie. În cazul în care în perioada imediat următoare bugetul nu va fi adoptat, pomicultorii își rezervă dreptul de a recurge la acțiuni de protest”.

Amintim că în urma îngheţurile din această primăvară, agricultorii au suportat pierderi semnificative.