Astăzi, 26 octombrie 2016, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a organizat o conferință de presă în contextul protestelor micilor transportatori internaționali de pasageri și mărfuri. În cadrul conferinței, a participat Viceministrul Transporturilor Sergiu Bucataru și Veaceslav Baltenco, șef-adjunct Direcția Control Rutier și autogări, ANTA, care au menționat despre acțiunile de combatere al transportului ilicit de pasageri și mărfuri, și respectiv, au precizat poziția Ministerului față de protestele, desfășurate în ultima perioadă de micii transportatori internaționali de pasageri și colete.

Viceministrul Serghei Bucătaru a declarat că, în scopul diminuării fenomenului transportului ilicit de persoane și mărfuri, Ministerul în comun cu Agenția Națională Transport Auto și Inspectoratul General de Poliție, au intensificat controalele în capitală, centrele raionale, punctele vamale, gările și stațiile auto improvizate, unde activitatea de transport ilicit este foarte bine organizată și este expusă riscului securitatea și siguranță pasagerilor. Ca urmare, sunt înregistrate frecvent accidente rutiere, soldate cu decesul pasagerilor. Din acest motiv, transportatorii care încalcă prevederile legislației în vigoare, au ieșit la proteste.

Veaceslav Baltenco, a menționat că acțiunile interprinse de ANTA în scopul diminuării fenomenului transportului ilicit de pasageri și mărfuri sunt în conformitate cu legislația. “În 2015, au fost întocmite 616 de procese verbale de contravenție și 438 până în octombrie 2016. Considerăm că, majoritatea accidentelor rutiere cu decesul cetățenilor RM, au loc din cauza că operatorii de transport care practică această activitate ilegală, nu respectă cerințele impuse de legislație. Și anume, unitățile de transport sunt conduse de un singur conducător auto, legislația prevede ca la distanțele lungi, unitatea de transport să fie asigurată de doi conducători auto, conducătorii auto nu dispun de certificate de competență prin care se confirmă experiența profesională, unitățile de transport implicate în cursele internaționale sunt reutilate din camion în pasager-marfă, sunt aplicate unele modificări la caroserie și nu se respectă masa totală a autovehicului, unitățile de transport nu sunt supuse controlului tehnic la o perioadă de 6 luni, așa cum ar trebui”, a încheiat, Veaceslav Baltenco.

Prezenți la conferința de presă, operatorii de transport internațional licențiați și-au exprimat revolta față de revendicările invocate de micii transportatori internaționali de pasageri și colete, care practică o concurență neloială.

Petru Efrosi, directorul firmei de transport ,,Valcan-Tur” a declarat că, micii transportatorii care organizează proteste ar trebui să se asocieze între ei și să activeze în cadrul legal achitând la rândul lor impozite către stat, așa cum o fac operatorii de transport licențiați.

La finalul conferinței de presă, Viceministrul Serghei Bucătaru e subliniat că, în mod prioritar pentru Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor este respectarea legislației de către toți operatorii de transport pentru a spori nivelul de siguranța și confort pasagerilor. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor face un apel către operatorii de transport să activeze în condițiile cadrului legal, utilizând unități de transport echipate corespunzător pentru transportarea persoanelor.