Preşedintele nou-ales din Filipine, Rodrigo Duterte, în vârstă de 71 de ani, promite să reintroducă pedeapsa cu moartea şi să angajeze lunetişti pentru a-i prinde pe cei care comit infracţiuni majore şi care se opun arestării.

Menționăm că Rodrigo Duterte, fostul primar al oraşului sudic Davao, a câştigat săptămâna trecută alegerile prezidenţiale din Filipine, după o campanie controversată.

Punctul-cheie al campaniei sale l-a reprezentat războiul pe care acesta l-a declarat criminalităţii. O parte a planului său prevede reintroducerea pedepsei cu moartea pentru infracţiuni considerate majore, precum trafic de droguri, viol, crimă, tâlhărie şi răpire.

„Cei care distrug vieţile copiilor noştri vor fi distruşi”, a declarat Rodrigo Duterte. „Cei care omoară ţara mea vor fi omorâţi. Pur şi simplu. Fără o cale de mijloc, fără scuze”, a precizat noul preşedinte din Filipine.

Duterte a adăugat că, în cazul persoanelor condamnate pentru mai mult de o infracţiune majoră, se va apela la o dublă spânzurare.

În cadrul războiului declarat criminalităţii, preşedintele va implica şi lunetişti. „Dacă opui rezistenţă, comanda mea către poliţie va fi să tragă şi să te omoare. Să tragă şi să ucidă în caz de crimă organizată. Am nevoie de ofiţeri militari, care sunt trăgători de elită şi lunetişti. Este adevărat, dacă voi (n.r.- criminalii) veţi lupta, voi avea un lunetist care să vă împuşte”, a spus el.

Duterte a sugerat anterior că 100.000 de oameni vor muri în războiul său contra criminalităţii şi că atât de multe corpuri vor fi aruncate în Golful Manila încât peştii se vor îngrăşa după ce le vor devora trupurile.

Rodrigo Duterte urmează să fie învestit în funcţia de preşedinte pe 30 iunie.