Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promulgat marți seară o reformă constituțională extrem de controversată care elimină imunitatea parlamentarilor, ceea ce face ca zeci de deputați pro-kurzi să poată fi urmăriți în justiție, a anunțat biroul său de presă, potrivit AFP.

Parlamentul turc a votat la 20 mai acest proiect al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), aflat la putere.

Aleșii Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd) consideră că reforma este o manevră a guvernului pentru a reduce puterea parlamentului, acolo unde HDP ocupă a treia poziție.

Președintele turc acuză HDP că este vitrina politică a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de către Ankara și de către multe țări drept organizație teroristă.

PKK și-a reluat vara trecută lupta armată împotriva puterii centrale turce, după un armistițiu de doi ani.

În prezent, 138 din cei 550 de deputați, de la toate partidele reprezentate în parlament, sunt expuși la anchete penale, fără imunitate, dintre care 50 din cei 59 de aleși ai HDP.

Potrivit detractorilor președintelui, această inițiativă, denunțată atât în Turcia, cât și în străinătate, face parte din strategia lui Erdogan de a exclude HDP din parlament și de a întări AKP, pentru a putea obține instaurarea regimului prezidențial pe care îl cere de mult timp.