Un sondaj electoral realizat de compania „Intellect Group” în parteneriat cu Asociația Obștească „Spero” arată că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 cei mai mulți dintre moldoveni, 32 la sută, ar vota pentru Igor Dodon, iar 18,6 % dintre respondenți au spus că o vor alege pe Maia Sandu.

Sondajul mai arată că 8,9% dintre respondenți vor vota pentru Andrei Năstase, care este urmat în clasament de Renato Usatîi cu 6,2 la sută, iar pe locul cinci se clasează Violeta Ivanov cu 5,2%. Candidații de pe segmentul de dreapta Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă au acumulat puțin peste un procent.

16% dintre moldovenii care au participat la sondaj sunt indeciși și au spus că nu știu cu cine vor vota.

Directorul companiei „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, a remarcat cinci candidați care au o campanie electorală mai activă decât ceilalți, beneficiind de susținerea partidelor care îi reprezintă.

„Candidatul cu cel mai mare rating la moment, Igor Dodon, se bazează pe propriul electorat și insistă mai mult pe programe socio-economice și pe realizările concrete a oamenilor, bucurându-se și de avantajul funcției ocupate. Acest lucru practic îi permite sa fie unicul concurent în bazinul de electorat de centru-stânga.

Pe segmentul de centru-dreapta vedem trei concurenți ce încearcă să obțină voturi din același bazin bazat pe emoții și imaginea liderului protestatar: protestatarii anilor 2015-2018 Andrei Năstase și Renato Usatîi, iar apoi Maia Sandu care a preluat cu succes capitalul politic acumulat de cei doi lideri.

În pofida faptului că acest bazin este destul de mare, peste 40 la sută, el este dezbinat între 6 candidați reprezentanți ai partidelor PAS, PPDA, PN, PLDM și PL. Despre această problemă s-a vorbit la începutul campaniei. Întrebarea este dacă va putea candidatul din turul doi să atragă electoratul celorlalți candidați?” se întreabă politologul Ian Lisvneschi.

Sondajul a fost realizat în perioada 02 – 09 octombrie 2020. La studiu au participat 1453 de persoane cu drept de vot. Marja de eroare este de 2,7%.