Primul kilometru de asfalt a fost turnat, miercuri, pe şoseaua de centură a municipiului Bacău, care face parte din Autostrada „Moldova”, a anunţat, pe Facebook, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, Ovidiu Mugurel Laicu, transmite 24h.md.

Acesta a subliniat că este „o zi istorică pentru DRDP Iaşi”, arătând, totodată, că lucrările vor continua în perioada următoare „pe întreg tronsonul de 16,2 km prevăzut în regim de autostradă”.

„Primul kilometru de asfalt pe Autostrada Moldova. Constructorul desemnat (Asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL) a început astăzi, 2 octombrie 2019, lucrările de aşternere a covorului asfaltic pe şantierul Variantei Ocolitoare a municipiului Bacău. Imaginile au fost surprinse la km 6+ 270 al şantierului, în zona localităţii Letea Veche, pe un sector experimental, unde astăzi s-a aşternut mixtură asfaltică pe 4000 mp (1000 m lungime şi 4 m lăţime). Mâine se va aşterne mixtură pe o suprafaţă similară, urmând ca lucrările să continue în perioada următoare pe întreg tronsonul de 16,2 km prevăzut în regim de autostradă (Obiectul 1), care face legătura între localităţile Nicolae Bălcescu şi Stăuceni, pe DN2”, a afirmat Laicu.

Varianta Ocolitoare a Bacăului este parte integrantă a Autostrăzii „Moldova” (Coridorul IX Paneuropean), iar ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat pe 8 martie 2019, scrie Agerpres. Coridorul de Transport Pan-European nr. IX (Giurgiu – Bucureşti – Ploieşti – Buzău – Bacău – Roman – Iaşi – Sculeni) realizează legătura Nord – Sud, preluând traficul din cea mai mare parte a regiunii Moldova.

Contractul prevede proiectarea şi execuţia a 30,8 km de drum naţional, din care 16,269 km în profil de autostradă.

Durata contractului este de 36 de luni, din care şase luni proiectarea şi 30 de luni execuţia lucrărilor, pentru care constructorul oferă o perioadă de garanţie de 84 de luni.