Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi modificarea condițiilor de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, pentru a oferi posibilitatea de a beneficia de suport din bugetul de stat la achitarea creditului ipotecar tuturor beneficiarilor Programului.

Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, în urma implementării modificărilor respective, se va majora  numărul  persoanelor fizice eligibile de a accede în Program: „Majorarea considerabilă a numărului de beneficiari va permite reducerea migrației, fenomenului economiei tenebre prin creșterea ratei de angajări oficiale în economia națională și transparentizarea salarizării”, a spus Pușcuța.

Astfel, principalele prevederi incluse în prezentul proiect se referă la:

majorarea limitei de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani

micșorarea cotei participației proprii inițiale  de la 10% până la minim 5% din prețul de procurare a locuinței.

eliminarea condițiilor privind lipsa imobilului sau spațiul locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie, și acordarea posibilității de a accede în Program  persoanelor fizice care dețin imobil în proprietate, dar intenționează să procure o locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută.

stabilirea mecanismului de acordare a compensațiilor în cuantum de 50% din soldul creditului rămas persoanelor fizice, care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului de stat ” Prima casă” și întrunesc criteriile de eligibilitate ale Programului.

modificarea mărimii compensației pentru familiile cu copii, astfel beneficiarii părinți/tutori/curatori a 3 și mai mulți copii în urma aprobării modificărilor respective vor putea beneficia de o compensație în mărime de 100% din creditul ipotecar (suma principală).

Precizăm că, pentru anul 2020, în Legea bugetului de stat au fost prevăzute 90 milioane lei pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”, dintre care pentru programele de compensare s-au alocat 40 milioane lei.