Mașini de lux, conturi bancare de milioane, mai multe imobile, dar și dosare penale. Cam așa arată profilul candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, Renato Usatîi, realizat de portalul “Moldova curată”.

Jurnaliștii au scos la iveală faptul că în 2014 Renato Usatîi a finanțat două referendumuri, care urmau să consfințească faptul că UTA Gagauz-Yeri va avea dreptul la separare de Moldova în cazul în care aceasta se va uni cu România. Usatîi i-a adresat un mesaj guvernatorului de atunci al regiunii, Mihail Formuzal, prin care anunța că oferă 500.000 de lei.

Un alt scandal în care a fost implicat Usatîi a avut loc tot în 2014. Politicianul a participat la alegerile parlamentare pe listele partidului „Patria”, formațiune fondată și condusă de ex-ambasadorul Republicii Moldova la București, Emil Ciobu. Formațiunea a fost exclusă însă din cursă cu o zi înainte de alegeri pentru finanțare din surse externe, lucru interzis de legislație. Atunci, Renato Usatîi a fugit din țară în Rusia, pentru că ar fi fost anunțat că va fi arestat.

Mai târziu, Renato Usatîi a revenit din Moscova și a participat la alegerile locale din Bălți. Usatîi a devenit primar, dar la scurt timp din nou a fugit din țară în Federația Rusă. S-a întâmplat după ce în 2015, Procuratura a pornit un dosar penal pentru interceptarea ilegală a convorbirilor dintre fostul premier Vlad Filat și omul de afaceri Ilan Șor. Ulterior, Usatîi a revenit și a fost reținut pe aeroport, însă eliberat după două zile. În anul 2016, politicianul a plecat din nou în Rusia, spunând că se pregătește lichidarea lui. Usatîi nu a mai revenit în Moldova.

De la apariția sa în viața politică a Republicii Moldova, Renato Usatîi a fost urmărit penal de mai multe ori, scrie “Moldova curată”. Jurnaliștii au amintit de dosarul Gorbunțov, când candidatul PN a fost cercetat pentru că ar fi comandat asasinarea bancherului rus.

În prezent, Renato Usatîi este cercetat penal în Federația Rusă pentru spălare de bani. Autoritățile de la Moscova l-au anunțat în căutare internațională.

În declarația depusă la CEC în septembrie 2020, Renato Usatîi a indicat o donație de 3 700 000 de lei pe care ar fi primit-o de la mama sa, Larisa Usatîi. Candidatul a mai indicat că în perioada 2018 – 2019 a vândut, în Rusia, 4 mașini Mercedes și o motocicletă Harley Davidson. În aceeași declarație se arată că în anul 2011 a obținut 4 terenuri în Rusia, în 2016 – un teren în Republica Moldova, iar în 2017 – alte 13 terenuri în Federația Rusă. Tot în 2011 Renato Usatâi a dobândit, în Rusia, două case de locuit, cu suprafețe cuprinse între 340 și 546 de metri pătrați, și un garaj. Tot acolo, în 2017, a cumpărat 7 imobile.

În anul 2019 primarul de Bălți și-a cumpărat un autoturism de lux, Rolls Royce, produs în același an, care a costat 7 219 420 de lei. Dintre obiectele scumpe obligat să le declare, Renato Usatâi arată că deține „ceasuri Breguet”, dobândite în anul 2012 și care ar valora 30 000 și 70 000 de euro. În 2019 a mai dobândit „ceasuri Breguet”, de această dată prin donație, și cu valoarea de 150 000 de euro.

Renato Usatîi a declarat și 5 conturi bancare, toate deschise în băncile din Federația Rusă, iar cea mai mare sumă ținută pe ele este de 1 108 199 ruble rusești.