Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

Analiza pornește de la cea mai recentă decizie a Guvernului Filip, de extindere a categoriilor de persoane care pot contracta un credit în cadrul programului guvernamental “Prima Casă”.

”Conform modificărilor operate, beneficiari pot fi și persoanele care dețin în proprietate o locuință cu o suprafață de până la 9 m.p. pentru fiecare membru al familiei. Adică, o familie din patru persoane – părinții și doi copii – care locuiesc într-o garsonieră de până la 36 m. p., poate acum să-și procure o casă nouă prin intermediul programului guvernamental. Iar garsoniera poate servi drept garanție suplimentară pentru bănci sau, după procurarea noii locuințe, o sursă de bani – din chirie sau vânzare – pentru plata, inclusiv în avans, a unei părți din credit. Prin urmare, prognoza Guvernului, anunțată la începutul acestui an, privind acordarea a 3 mii de credite “Prima Casă” în 2019 ar putea fi revăzută în creștere”, se conține în analiza citată.

În opinia autorilor, prin îmbunătățirea acestui proiect, Executivul impulsionează creditul imobiliar din țara noastră.

”În prezent, valoarea medie a unui credit oferit în cadrul “Prima Casă” este de cca. 500 mii de lei. În aceste condiții, suma creditelor noi oferite pe parcursul anului 2019 ar putea ușor să atingă nivelul de 2 miliarde de lei. Acest lucru va împinge puternic creditul bancar imobiliar”, consideră autorii analizei.