Dacă Marea Britanie doreşte să rămână un bastion internaţional important, cu viziune, al lumii libere, atunci cetăţenii săi ar trebui să voteze pentru rămânerea ţării în cadrul Uniunii Europene. De această părere este șeful guvernului italian, Matteo Renzi, comunică 24h.MD, cu referire la un interviu publicat în The Guardian.

Renzi a difuzat, în cotidianul britanic, un apel în ajunul referendumului crucial la care britanicii vor trebui să aleagă joi între ieşirea din UE (aşa-numita opţiune Brexit) şi rămânerea în blocul comunitar.

„Nu faceţi aceasta pentru noi. Suntem bucuroşi să fim în Uniune împreună cu voi. Faceţi aceasta mai degrabă pentru voi înşivă, pentru ceea ce reprezentaţi: atât istoria unei naţii, care a privit întotdeauna mai departe de ea, cât şi un viitor ca platformă de inovaţie, pentru care noi toţi vă invidiem şi vă admirăm”, afirmă Renzi.

Matteo Renzi este un lider de centru-stânga care susţine ideea referitoare la „Statele Unite ale Europei”, dar care şi critică sever UE pentru că se concentrează prea mult pe austeritatea economică şi manifestă puţină solidaritate cu Italia şi Grecia, în timp ce aceste ţări se confruntă cu o criză a migraţiei.

Liderul italian i-a sfătuit pe britanici — care se opun în general unei Europe federale — să profite de ocazia referendumului pentru a cere o reformă reală a Uniunii Europene şi să înceteze a mai considera UE drept „un superstat”.